The Ultimate Guide To solunum yetmezliği tipleri
Wiki Article
Solunum yetmezliği, vücudun yeterli miktarda oksijen almasını ve karbondioksit atmasını engelleyen bir durumdur.
Örneğin, akciğer enfeksiyonları antibiyotik tedavisi gerektirir, kalp yetmezliği ilaçlarla tedavi edilebilir ve akciğer hastalıkları uygun tedavi protokolleriyle kontrol altına alınabilir.
2- Solunum Yetmezliği: Solunum sıkıntısında ortaya çıkan yeterli gaz alışverişini sağlamaya yönelik artmış solunum çabası bulgularının (takipne, taşikardi, hiperpne, yardımcı solunum kaslarının devreye girmesi, burun kanadı solunumu) hastayı giderek yorması ve solunum işlevlerini kötüleştirmesiyle artık yeterli gaz alışverişinin sağlanamadığı klinik durumdur. Hastanın spontan solunum çabası vücudun ihtiyaç duyduğu gaz değişimini sağlayamamaktadır.
Solunum yetmezliği, dokularda yeterli oksijen bulunmadığında veya kanda çok fazla karbondioksit bulunduğunda meydana gelir. Bazı durumlarda her ikisi de görülebilir. Bu nedenle solunum yetmezliği iki ana türe ayrılır:
Hidroterapi ve Alternatif Tedaviler: Bazı durumlarda, su tabanlı egzersizler veya sıcaklık ve nem terapileri solunum kapasitesini artworkırabilir.
Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
Tedavi çoğunlukla yoğun bakım şartlarında yapılır ve bu rahatsızlığa neden olan hastalıklara karşı tedaviler uygulanır.
3- Solunum arresti: Usual solunum işlevinin tümüyle ortadan kalktığı, oksijenlenme ve ventilasyonun tümüyle dışarıdan yardımla üstlenildiği klinik durumdur. Solunumu regular olarak değerlendirilmeyen hastanın aynı zamanda dolaşımı da etkileneceğinden mümkün olan en kısa sürede kişinin dolaşım yeterliliği de değerlendirilmelidir.
Solunum anatomisi, organizmanın hava alışverişini sağlayan yapıları ve bu yapıların işlevlerini kapsayan bir bilim dalıdır. İnsan vücudunda solunum sistemi, dış ortamdan oksijen alıp, karbondioksit gibi atık gazların dışarı atılmasını sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Bu sistem, üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerlerden oluşmaktadır.
1- Solunum Sıkıntısı: Normal solunum çok az bir iş yüküyle gerçekleşir. Ancak akciğer hastalıkları ve göğüs kafesi yapısını bozan durumlarda solunum iş yükü artar. Bu durumlarda örneğin istirahat halinde iken de tıpkı efor sırasındaki gibi takipne, taşikardi gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar. Sorun ilerlerse hiperpne, propertyımcı solunum kaslarının devreye girmesi, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi gibi bulgular da görülmeye başlar.
Oksijen tedavisinde amaç kana olması gereken oksijen seviyesini geri kazandırmak, hastanın yaşam kalitesini ve performansını iyileştirmektir. Kronik solunum yetmezliğinde uzun süreli oksijen tedavisi uygulanmaktadır.
Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık solunum yetmezliği sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz,
Idea one solunum yetmezliği (hipoksi): Solunum sisteminin vücuda yeteri kadar oksijeni sağlayamaması durumudur. “Hipoksik solunum yetmezliği” olarak da bilinir. Akciğer ve kalp problemleri en yaygın nedenlerindendir.
Bu alışverişi sağlayan hidrostatik ve ozmotik basınç dengelerinin değişmesi veya drenaj sistemlerinden biri olan lenfatik sistemin zarar görmesi akciğer ödemini oluşturur. Klinikte akciğer ödeminin three dönemi vardır: